U "zemlji vina" najpopularnije pivo

Bez autora
Oct 19 2023

U Francuskoj, poznatoj po vrhunskim vinima i sirevima, sve više mladih se pre odlučuje za pivo.

U Francuskoj, poznatoj po vrhunskim vinima i sirevima, zemlji koja se ponosi svojim teškim vinima sorte bordo ili voćnim rozeima, sve više mladih više uopšte ne pije alkohol ili se, umesto za vino, odlučuje za pivo, a taj trend je podstakao vinare da sve češće seku dragocenene loze, piše Feniks magazin.

Marketinška kompanija Sowine u svom godišnjem istraživanju je objavila da je, iako se radi o vrlo maloj prednosti, pivo prvi put "zbacilo s trona" vino kao najpopularnije alkoholno piće u Francuskoj.

Prema studiji, muškarci češće piju pivo no što ga piju žene, a belo vino je traženije od crnog. Istovremeno, 15 posto ispitanika je reklo da uopšte ne konzumira alkohol, što je većinom novi trend među mlađim generacijama.

Među mladima između 18 i 25 godina, 23 posto ih je reklo da ne pije alkohol, za razliku od odraslih između 50 i 65 među kojima samo njih 10 posto ne konzumira alkohol.

Prema industrijskom udruženju Vin & Société, francuski vinari već neko vreme primećuju trend smanjene konzumacije vina. Reč je o padu za otprilike 70 posto u 60 godina, sa 120 litara po osobi godišnje na manje od 40 litara tokom 2020. godine.

Stručnjaci iz vinarske industrije tvrde da su promene u načinu življenja odgovorne za pad popularnosti konzumiranja vina.

Jela koja su se tradicionalno servirala uz čašu crnog ili belog vina gube na popularnosti i u porodicama se sve ređe prenosi kultura ispijanja vina uz obrok.

U međuvremenu, povećao se broj ljudi koji žive sami. Naime, vino je oduvek bilo društveno piće, pri čemu su prijatelji uz večeru delili bocu vina za istim stolom.

Udruženje vinara pojašnjava kako vinima u Francuskoj treba svojevrsni ‘face lifting’.

Ne radi se o tome da se Francuzi pozivaju na neumerenost u konzumiranju vina, rekao je predsednik udruženja Vin & Société Semjuel Montgermont.

“Postavlja se sasvim drugačije pitanje: Gde želimo da vidimo vino u narednim godinama – na stolovima ili u muzejima?“

“Mnogi stručnjaci za vino osećaju posledice smanjenja tržišta, uveliko podstaknutog padom konzumacije kao i pojačanog žestokom međunarodnom tržišnom utakmicom i aktuelnim nesigurnostima koje nose klimatske promene“, kazao je Bernard Farg, predsednik Nacionalnog odbora za vinske profesije.

Posebno vlada strah da bi proizvođači mogli da odustanu od svoje profesije, kao i da mnoge vinarije neće uspeti da pronađu svoje naslednike.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik